Delve into this house in Nunhead

Delve Architects has completed its first residential project in Nunhead, South London, and it’s just been shortlisted for an NLA ‘Don’t Move, Improve’ Award. 

Concept drawing

The existing, somewhat unloved, traditional Victorian house has been completely transformed by Delve to provide a contemporary and open space at the rear, while retaining a more traditional feel at the front of the house.

The transition from ‘old to new’ occurs by stepping through a bespoke handcrafted bookcase, which leads into the wide, open contemporary kitchen space. Bifold doors open over a bespoke window seat so the owners can appreciate the morning light through the unusually large 60ft garden. 

In all rooms there is extensive attention to detail, as Delve designed all the bespoke joinery in the house creating a real feeling of craftmanship. The original fireplaces have been retained, the cornicing reinstated and original ceiling roses refurbished, to preserve some of the traditional character. 

The home purposely uses a restricted palette of materials comprising dark cladding, birch ply and concrete. Materials have also been creatively used and selected to stay within budget and provide a tactile feel, such as the rubber flooring and exposed ply in the kitchen – Delve designed all the kitchen units.

Sheet materials have been used and specially cut in the bathrooms rather than traditional tiling and Cor-ten planters and benches in the garden will naturally rust and provide visual interest. The kitchen worktop is produced by ‘Smile Plastics’ from recycled yoghurt pots and is white in colour with silver foil flecks, providing an interesting, textured and sustainably sourced finish. 

On the first floor the three bedrooms have been completely reconfigured. The new master suite with ensuite shower has been moved to the rear of the house with garden views, while the other two bedrooms share a new bathroom. There are thoughtful design features such as a skylight above the stairwell to flood it with natural light and a utility area integrated within the landing space. 

Photography by Emanuelis Stasaitis

For more information check delvearchitects.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!