CaSA rescue fire damaged flat in Barcelona

The apartment is located in a nicely featured art nouveau building in the hip Born neighborhood, on the top floor. Clients came to CaSA after a terrible experience: after purchasing the property in order to have a holiday apartment in Barcelona, Marta (an interior designer) wished to refurbish it with her design, partially inspired by CaSA’s projects and relying on a contractor.

Unfortunately only one day before inauguration a big explosion burned the flat down, along with a great part of the works recently completed, decimating the clients’ budget and severely damaging some of the property’s ancient features.

A year later the owners contacted CaSA to try and rescue the property on a limited budget. A clever use of materials & colour was essential, as well as making the most of the existing space and remaining features. 

Both clients and architects wanted the historical features to be preserved or rescued and highlighted, making the most of high ceilings, decorative features, floors, windows & doors.

The challenge was to take the given spaces and make new sense of them, change the meaning and uses without moving walls, a new interpretation of spaces. The original layout already included an open kitchen, living room, two bedrooms and a small bathroom. 

The whole ceiling area above the kitchen was dropped, disguising the beam and the air conditioning ducts. Micro-cement floor of the same hue cover three different types of tiles (the least interesting ones), unifying the block and highlighting the adjoining floors, of greater value, of entrance and living room. 

The same earthy tone is used for the micro cement backsplash wall, the ceiling, the kitchen cabinets including the long, round-edged central island, as well as for the studio area, desk and shelves. The result is a colour-block area that makes a distinctive statement at the core of the apartment.

A holiday apartment allows for more daring colour choices. Architects picked a soft palette for the property. Outside of the brick-coloured core, walls are white to maximise light. Even so, a valance runs around walls, doors and windows, giving an artificial horizon, visually widening spaces, in an otherwise vertically proportioned property. 

The art nouveau corner plaster motifs have been restored. In the living room one of the corners had to be replaced cause of fire damage, after making a new cast of the moulding.

Bedrooms are simple and clean. In the master bedroom the colour fringe becomes a volume, forming the bedhead that embodies globe lights, light switches and sockets and a niche on the side where a bedside table cannot be placed.

All fixed furniture is bespoke. Cabinets in kitchen, bathroom, corridor and bedrooms have custom-made door handles ,lacquered in colours that match their surfaces. In the dining island, stools Edge30 by HAY. The living room has a Kettal Landscape sofa with mustard coloured frame and mink cushions, a planter by Ferm Living and a Handvärk lamp by Studio Floor. Lights throughout the apartment are done with hanging and sconces globes.

All wall paints are chosen between shades of producer Benjamin Moore.

Photos by Roberto Ruiz check his work at robertoruiz.eu

Stylism and art direction by CaSA

For more information check colomboserboli.com

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!