The Webster from Adjaye Associates

Photo Dror Baldinger

The Webster’s latest flagship store in Los Angeles is a new 11,000 square ft ground-up retail development adjacent to the historic Los Angeles Beverly Center, juxtaposed beneath a monolithic eight story structure.

Photo Laurian Ghinitoiu

The cantilevered concrete facade references and reimagines the brutalist shell of the original existing building and is injected with a pink dye—an ode to the luminosity of California, where the Pacific light naturally amplifies saturated colours.

Featuring a digital art wall and a sculptural water fountain, the new public space cultivates an unexpected urban oasis. Visible only from the underside of the cantilever, the digital art wall spans its surface area to form an columnless portico with banquette seating.

Photo Laurian Ghinitoiu

Both out of deference to and in defiance of Hollywood’s amplified digital culture, the art wall is intentionally low resolution at 1472 pixels wide and 20 pixels tall; it is a sculptural canvas that will debut bespoke art pieces commissioned by The Webster.

Photo Dror Baldinger

At the main entry, a panoramic window—comprised of three sheets of curved glass—creates an angular visual portal, dissolving the boundary between the public space and the retail inside. Conceived as a landscape of forms for display and inhabitation, the color and material palette of The Webster’s exterior identity continue into the interior.

Photo Dror Baldinger

Oscillating between varying textures and types of concrete, the interior is akin to a sculptural field punctuated by cast-in place concrete columns and teardrop shaped display plinths, creating a series of vignettes for the curated merchandise on display. The ground concrete floor features black cherry marble fragments. Bronze framed mirrors and display racks line the perimeter.

Photo Dror Baldinger

These interior finishes balance an appreciation for the sculptural beauty of the store’s sinuous form without detracting from the curated products on display. The upper walls of the fitting rooms are softened with vintage 1950’s wallpaper, sourced from the client’s personal collection.

Photo Dror Baldinger

Project credits:

Client – The Taubman Company
User – The Webster
Design Architect – Adjaye Associates
Architect of Record – Neumann Smith
General Contractor – Jacobsen Swinerton Joint Venture Civil Engineer – Mollenhauer Group

Landscape Architect – Grissim Metz Andriese Associates Structural Engineers –Ludwig Structural (Engineer of Record) Guy Nordenson Associates (Design Engineer) Mechanical/Plumbing Engineers – E & S Construction Engineers Fire Suppression & Fire Alarm – Code Consultants Inc.

Lighting Consultant – Brian Orter Lighting Design Electrical Engineer – Swanson Rink
Concrete Consultant –Reg Hough Associates Facade Consultant – Thornton Tomasetti

Water Feature Consultant – Waterline Studios Inc. Technology Consultant – Standard Vision

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!