House in Kyoto

This unassuming house from the exterior, is for a couple and their three little children, located in a quiet residential area in northern Kyoto city.

The brief at the beginning was not specific. Their needs became clear little by little, as various plans were proposed. Since the couple preferred simple and open plan and as they have to keep watching their three children, the house was designed as one big space, placing the double-height living room at the centre so that they can see where and who does what.

After placing car parking at the front and building the house, there was not enough space for a garden left at the back side of the site, and there are neighbour’s walls blocking all the light.

Therefore, it was considered that making an internal courtyard was effective in terms of daylighting. However, a courtyard enclosed within the limited site made the space tight, so, the idea of an indoor tree was the solution.

It is expected that the tree will grow close to the three children, and will strengthen the relationship between the family and the house as if the tree is another member of the family.

Finishings were chosen in the balance between the modern structure of the house and traditional Japanese style from the husband’s preference.

The bathroom was placed in the middle of the house facing the living room so that the husband who likes a taking bath could enjoy it with his children like an open-air bath, looking at the tree.

Project credits:

Project name: House in Kyoto

Architect firm: 07BEACH

Architect: Joe Chikamori

Contractor: Kyuma design and construction (久馬設計工務)

Structure engineer: STROOG

Photography: Yosuke Ohtake

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!