More Mews

From a drafty two-bedroom mews house with ramshackle garage, Sanya Polescuk Architects (SPA) has created two flexible, light, airy and thermally efficient flats each with their own private outdoor space.

The client’s brief required a series of future permutations – initially to be two separate flats which can easily become interconnected for older and younger generations living together or one spacious five-bedroom house with or without an independent workshop.

Key to the design is the light well, punched down to the ground floor, providing light, air and separate outdoor space to both flats. The space was pushed hard to allow roomy living quarters, whilst some floor area was sacrificed to give generous double height volume.

At first floor, the minimal top-lit circulation becomes additional living space with hidden sliding doors. The entirely new second floor overlooks the first from its study gallery.

Downstairs the original timber wall boarding and garage doors were refurbished with panels selectively removed from most doors to allow more daylight into the kitchen. The utilitarian purpose of the building has been alluded to with new exposed steelwork and original internal brickwork, a new raw palette of zinc, oak, birch and matt tiles. The building’s energy rating was boosted by 41% to 91%; solar PV panels were installed and a variety of different insulation techniques employed to augment and upgrade according to location.

SPA has continued to refine its attitude towards retrofitting, reclamation and upgrading of building fabric, and this project was an ideal opportunity to apply the ethos.

Photography by Emanuelis Stasaitis

For more information check polescukarchitects.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!