Cedarvale Ravine House

This house sits on a typical mid-town residential neighborhood street in Toronto, but to the rear opens to the protected woodlands of the Cedarvale Ravine. The building mass is formed by pushing and pulling the desired volume across the site. This sculptural expression solves programmatic requirements, maximizes views, provides natural light, and enhances the promenade and transition from suburban streetscape to very primal forms of nature.

The ravine system, the most distinctive feature of Toronto’s geography, comprises of extraordinary arteries that flow through the city giving unique access to the wilderness.

The circulation of the house weaves through a modulation of intimate and expansive spaces and courtyards that lead to a glass enclosed single-story space at the rear of the property.

There is the kitchen and family room, the heart of the house. Large expanses of glass dematerialize the monolithic stone building and dissolve boundaries between the interior and exterior.

At the second floor, a zinc-clad cantilevered superstructure frames views from the inside and gestures to the woodlands. It floats above and beyond the main stone volume and allows the re-naturalized ravine plantings to be brought farther into the site.

A lap pool reflects light into the space under the second floor cantilever where a family can enjoy outdoor activities around the pool and barbeque.

Photography by Tom Arban & Shai Gil

Project credits:

Structural Engineer Blackwell 

Architect Drew Mandel Architects

General Contractor Samaryn Homes

Mechanical & Electrical Engineering BK Consulting

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!