Lago Vista

This project was a true evolution of design. The owners originally approached DC+A about 10 years ago to design an informal home on their narrow cliff-side lot in the resort community of Lago Vista outside of Austin, Texas.

The couple worked with the firm remotely, intrinsically trusting them to design their dream home. The original designs were for the narrow lot, but when a piece of land became available next door, the owners bought it and decided to re-envision their dream home to stretch across both pieces of property and leave more “breathing room” for the neighbouring properties. The ultimate design is a 4,000 square foot limestone-clad home that shows off views of the Colorado River from every room.

The home uses some classic hill country and contemporary features that lend themselves well to the Central Texas lakeside setting, incorporated in a beautifully laid-back way. Featuring clerestory windows, floor to ceiling retractable glass doors and multi-purpose rooms, the home has an incredible quality and depth of light.

The furnishings complement the architecture while remaining both casual and durable. Concrete floors add to the easy-going personality of the home, while redwood finishes outside and white oak inside reflect the riverside setting. The landscaping echoes the home’s relaxed nature with indigenous plants, and the Texas-sourced Antique Lueders Limestone finishing the exterior walls roots the home firmly in its setting.

The Lake House was strategically designed in thirds, not only so the home would be as comfortable and accommodating with a houseful of guests as when the couple is home alone, but also to provide as much distance as possible between the main living areas and the nearest neighbours.

The entrance, which is positioned at the one-third point, divides the home into the main living area and the guest wing. The main living areas – the kitchen, dining and living rooms, and the master suite — where the owners spend the majority of their time, occupy two thirds of the home’s first floor.

The remaining one third of the home includes one of two guest rooms on the first floor, and above it, a second guest room and a study. This less-used area of the home was situated at the end of the house which has a closer neighbor, giving the primary living areas added privacy. Despite its square footage, the home feels intimate.

Photography by Dror Baldinger AIA

Architecture & Design by Dick Clark + Associates

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!