House Akerdijk

On the Akerdijk in Lijnden, Holland, Arjen Reas Architects were given the brief to develop a dyke house for a single family in a place of natural beauty. With exceptional views, a deep back garden and an interesting difference in levels because of the dyke, the site had potential to stand out in its otherwise standard suburban surroundings.

By embracing the current shape of the adjacent buildings and conditions of this location, the form emerged that radiates simplicity and focuses with two large projecting glass fronts on the water with the city of Amsterdam on the other side.

The black wooden ventilated façade in combination with a black metal roof ensures that the shape remains a whole and the large projecting windows with their reflection suit the house in an appropriate way.

At the rear, the horizontality of the broad ground floor is emphasized by the large glass façade, which makes you directly part of the garden and makes the internal space feel even larger then it actually is.

The ground floor is built as a split level with an office and TV room on the dyke level and through a wide staircase you can reach the sitting area with the kitchen, where you have a view of the deep back garden with adjoining terrace.

On the first floor, the family has two kid’s rooms, two bathrooms and a large master bedroom with a view over the dyke.

Essentially, this house is all about the views so ceiling to floor windows are used to create a place to linger and daydream.

A parquet floor throughout adds warmth and texture to the interior and the colour palette is a simple white throughout with the occasional colour block used for definition.

Photography by Luc Buthker

Architecture & Design by arjenreas.nl

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!