Apartment 55

This was an architectural renovation project designed for the working requirements and living conditions of an artist. Atelier About Architecture named the project Apartment 55 (A55) because the number 55 has a special meaning to the owner.

The apartment is located on the top floor of a five-story building in Beijing. The owner wanted to keep the existing courtyard and ensure the functions of work, reception, exhibition and daily life at the same time.

His studios required an absolute sense of privacy, thus it took a great amount of consideration about the position of the painting, the angle of the light and the vision of the artist himself.

The biggest challenge of this project was how to renovate and make rooms for all functions within the limits and capacity of the original structure. After reorganising the spatial arrangement, the architects redefined the building and courtyard, and rearranged the horizontal and vertical circulation. A brand-new steel structure was “tied” to the original concrete frame so that it can not only avoid negative impact on the original structure but also play a certain role of enclosure.

As for the circulation and spatial planning, it starts at the main entrance and goes inward to the public areas (reception room, exhibition room), and transitioning towards the semi-public areas and private areas (living room, studio). 

In order to provide visibility and accessibility for the visitors, they can experience the transformation of spatial properties through the opening and closing of the sliding doors, the position and transparency of the window, and combining the transitional spaces between the stairs and corridors.

Atelier About Architecture designed three studios for the artist in the working area, and constructed different creative spaces with various atmospheres by controlling the height through the new steel structure, the position of the window and the size of the room, the effect on the light environment through the reflection between the natural light and wall. 

In order to increase the sense of privacy of the space, the new curtain wall starts at 5.6meters at the elevation of inner courtyard, which means that there are no windows at eye level of the reception area on the first floor, making the whole courtyard a homogeneous open-air exhibition space. 

A staircase leading to the large studio on the second floor is hidden behind the facade as a transitional space. The glass facade combines the courtyard and daylight into a glass box full of natural light, therefore filter the direct sunlight that comes into the large studio, and making the light softer in the meantime. 

Skylight renders the emotional changes and ritual sense of transition from the public/semi public space on the first floor to studio/private space.

The mixture of color, material and light, constitutes the second transformation of atmosphere and emotion. A large area of nano-concrete is used on the floor and wall of reception area on the first floor; a granular sensation of hand polished surface with texture and gloss of the wood, which is darkening the whole hue of reception area and in contrast to the courtyard with glaucous real stone paint.

It emphasizes the spiritual experience brought by the natural light projected from outside. The hue of the space starts to fade once turning from the corridor on the first floor to a stairway leading up to the second. The wall and wooden floor are both light gray, it strengthen emotions with daylight together right before entering the private working zone.

Light gray nano-concrete floor and white wall is used for the whole second floor. Daylight comes though the curtain wall and brings serenity and purity to the working area. The large studio and courtyard can be overlooked on the third-floor terrace, with lighting diffusing from the glass facade at night exaggerating the architecture as an urban landscape. 

Project credits:

Architecture & Design: Atelier About Architecture

Chief designers: Ni Wang, Dawei Zhang

Interior design team: Shujun Yang, Daguang Shou, Yiren Fan

Structural design: Su Liu

Construction firm: Da You He Cheng Construction & Decoration Co., Ltd.

Main materials: Nano-concrete (Soluzioni Microverlay), Furniture (CASSINA)

Photography: Haiting Sun

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!