Jasmine House

Jasmine house is located in a small lane in Ba Dinh District, Hanoi, and once belonged to Ngoc Ha Flower Village. Like many other areas around the inner city, there has been a strong urbanisation process here. Because of its unique location near the city centre and diplomatic headquarters, the area has gradually become a residential area of the foreign community living and working in Vietnam.

This has been creating a big change to the appearance and nature of buildings here. There are not only small houses for households, but also alternating larger buildings to welcome newcomers. That is why buildings with apartments for rent have been very prevalent here.

VUUV architecture and interior design were engaged by a local developer to make this cost effective block of serviced apartments. The design needed to provide tenants with affordable, good quality living quarters which fitted into the urban surroundings.

With coherent structure, VUUV organised different layers of space, from public spaces, semi-public spaces and private spaces. The base of the building includes the first floor and mezzanine designed for community space.

From the 2nd to 7th floor there are different types of apartment. On the second and third floors there are small-sized studios. On the 4th floor there is a big-sized studio and on the 5th, 6th and 7th floors are duplex.

Diversifying the types of apartments helps guests to easily choose for themselves the most suitable space. Each apartment is designed with full amenities, light and natural ventilation.

In addition to the basic spaces such as kitchen, dining, living room, bedroom and restroom, each apartment is also designed with a balcony. The balcony is a combination of inside and outside space; it can be a relaxing space or reading space.

If the balcony of apartments in the front of the house are designed as expanding spaces, the balcony of apartment at the back are designed to be floating in the skylight of the building.

These are also the “semi-public” spaces – designed separately for each apartment but people living in adjacent apartments can still make contact with each other. These balconies also serve as buffering layers, protecting the main space in the apartment from the direct impact of sunlight from the West.

Photography by Tuong Huy

Architecture and Design by VUUV Architecture & Interior Design

Lead Architects: Vũ Hoàng Sơn, Vũ Hoàng Hà