Pavilion House

Placed on top of a pre-existing granite wine cellar, Pavilion House takes advantage of its programmatic (in)definition to work on an open and abstract space, simultaneously interior and exterior, which benefits from its proximity to a diverse nature.

Configuring itself as a small habitable space on the mountain, Pavilion House seeks to maximize its versatility and spatial simultaneity. A four-volume wall-set defines the living space and determines the views on the surrounding landscape, while concealing the basilar ‘program’ – sleeping, staying, eating and bathing – allowing this to be partially activated, depending on the user wishes.

Seeking the integration into the landscape and, on the other hand, an introspective comfort, the exterior and interior facade of these volumes is assumed abstract and textured, defined by a continuous slat of vertical wooden rulers.

Framing and compressing these volumes, the ceiling and floor stand in a dark palette that defines both as an absent matter, while helping to rescue the exterior landscape, emphasising its mutant presence in the inner space.

A minimal, but tactile, interior is kept in order by a series of folding wooden doors. The dramatic black ceiling and floor combination is continued throughout the house.

The skylight in the bathroom creates a dramatic effect, offset against the wood panelling and black floor.

Floor to ceiling glass also adds to the drama of the interior throughout and frames the natural surroundings on all sides.

The details and finish give this modest home a modern and luxurious feel, to compliment to internal colour scheme. The house is clad in the same timber that is used internally.

The house integrates into the natural surroundings by using a green roof that allows surrounding vegetation to grow on top.

Photography by Fernando Guerra

Architecture & Design by Andreia Garcia Architectural Affairs and Diogo Aguiar Studio

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!