Stairway House

Photo by Daici Ano

A dramatic fake staircase travels all the way through this house in Tokyo, designed by Studio Nendo.

The three-storey home is designed to accommodate three generations of the same family. It replaces a smaller, timber-framed property that had become overshadowed by surrounding apartment buildings.

Photo by Takumi Ota

This two-family home is in a quiet residential area of Tokyo. With other houses and apartment buildings pressing around the site, the architectural volume was pushed to the north to take in daylight, ventilation, and the greenery of the yard into the living environment by a large glass front southern façade.

Photo by Takumi Ota

The layout plan made it possible to preserve the existing persimmon tree beloved by the previous generations. Considering the potential difficulties of going up and down the stairs, the rooms for the older couple were arranged on the 1st floor.

Photo by Takumi Ota

The eight cats living with the older couple roam in and outdoors more freely, and encourages the mother to enjoy her hobby of gardening more freely.

Photo by Takumi Ota

The younger couple and their child reside on the 2nd and 3rd floors. To avoid the two households being completely separated at the top and bottom, a “stairway-like” structure was designed in the south yard, continuing upward into the building and penetrating the 1st through 3rd floors.

Photo by Daici Ano

Enclosed inside the “stairway” are functional elements, such as bathrooms and a staircase for actual use, with the upper part taking on the look of a semi-outdoor greenhouse with abundant greenery as well as a sun-soaked perch for the cats to enjoy climbing.

Photo by Takumi Ota
Photo by Takumi Ota

So, a stairway and greenery gently connected the upper and lower floors along a diagonal line, creating a space where all three generations could take comfort in each other’s subtle presence.

Photo by Takumi Ota

Not only does the stairway connect the interior to the yard, or bond one household to another, this structure aims to expand further out to join the environs and the city —connecting the road that extends southward on the ground level, and out into skylight through the toplight.

Photo by Takumi Ota
Photo by Daici Ano

Architecture & Design by Studio Nendo

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!