Dalston House

The project is a substantial upgrade to the young family’s house in Dalston, East London which was in need of modernisation and refurbishment. Neil Dusheiko Architects design adds a new light-filled side extension at the ground floor level for a flexible dining room/kitchen space. 

Large apertures which open out to the garden and a continuous brick pamment level threshold were introduced to create a better connection between the house and the garden.

Previously the front door opened straight into the living room. The joinery was used to create a separation between the entrance and the living room and much-needed storage, for coats on the entrance side and a media point for the clients’ record collection and projector in the living room.

Mindful of retaining the existing character of the house, the original ground floor rear window openings, with its curved brick arch, made a natural doorway between the kitchen and reception-living room.

The Yellow London Brick façade of the original house was retained and left exposed within the extension to show the threshold between the original and new extension.

Reclaimed London Yellow brick denotes the footprint of where the old house, the new infill extension clad in Western Red Cedar on the new side infill is set back to keep it subservient to the existing house.

Although the property is in a conservation area, the council approved the cladding on the basis the Western Red Cedar defines the newest part of the building and adds a new layer to the evolution of the house.

One of the challenges when refurbishing London Victorian properties is the footprint. With space being a premium, every nook was carefully considered and designed to maximise the amount of space for living and storage.

The kitchen cupboards were designed with a storage bench built into the new window box snug area. Each part of the floor plan can be activated as mini-spaces in its own right.

The detailing was carefully considered, with most of the existing bricks reclaimed and cut into slips to patch areas that weren’t in good condition. We also developed a cut brick soffit detail to conceal the frame for the corner window which enhanced the monolithic presence of the brick.

The dining table can be folded away and a continuous open-plan space connecting the living room to the garden is achieved through opening the large aperture door and window.

Photography by Tim Crocker

Architecture & Design Neil Dusheiko Architects

Project Architect: Fabian Danker 
Contractor: Sygnet Style – Mark Skehill 
Engineer: Momentum – Josh Yarrien 
Party Wall Surveyor: The Party Wall Partnership – Marc Newton

Brick flooring supplied by LUBELSKA

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!