Villa MQ

This spacious villa is situated in Tremelo, Belgium on a large plot surrounded by pines. The house was designed for a couple with two children, who wanted something “special”.

On other occasions, Office O Architects (OOA) would be very conceptual in their approach to the design, but here they just let it flow. Taking into account the building regulations, they started sculpting the house around the desired programs, thereby playing with the fundamental architectural elements and principles (form, space…), taking away the usual references by using curved walls, different ceiling heights & light etc.

The flowing lines of the plan unfold across five split-levels. The entrance of the house, which is half a level lower than street level, is reached by way of a slope within a concrete framework in an artificial landscape.

Although the programs blend into each other, natural light provides a unique atmosphere at every level: the continuous dispersion of light on the curved walls emphasizes the impalpable framework.

The sloping balustrade that consists of parabolic cables intensifies the interweaving of the different spaces.

On the next level we find the kitchen, connected to the garden, and the slope towards the living room. An elongated cupola in the sloping ceiling / roof points the way to the highest zone, that of the children’s rooms.

The space squeezes itself through the taille (the circulation space), accelerates temporarily (the stairs as connections between the levels), only to expand again, enhancing the dramatic effect. The visual language is characterized by emotion and lively agility.

On this level, we also find the bathroom as a natural result of all the preceding choices.

The views that are wrenched away from the fixed grid are nonetheless clearly framed and pushed toward the back. This emphasises the organic forms.

The seemingly lifted volume causes a feeling of massive zero gravity. Life unfolds, turned away from the street and oriented towards the gardens. The artificial landscape that is created inside is well defined and flows back to the surrounding lawn.

Photography by Tim Van de Velde

Architecture & Design by OOA

Architect in Charge / Designer : Magalie Munters

Engineering: Util Structuurstudies

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!