A Desired Home

Home is not merely a house or container of trivial things in daily life, but more a place that accommodates emotions and love. It’s like an intimate medium, which witnesses the interweaving of daily life and growth, records stories occur in the space, and conveys the occupant’s personality and attitude.

This project is the transformation of a residence. Based on architectural thinking, the interior design enriches the layering of space by integrating interpenetrating surfaces, and realises symbiosis between people and space in a free and balanced atmosphere. Natural light is what the clients expect most for the home. It’s a luxury to have sunlight change, stay and move throughout the entire space.

Architectural thinking was applied to spatial transformation. The floor slabs and rooftop along the central axis of the foyer was dismantled, which divided the building into two parts: the front and rear blocks.

Natural light expresses spatial art, and comforts the mind. The designers created an atrium in the building, in order to let sunlight directly filter into the central hollow space on each floor. 

Originally, there were only two areas allowing daylight to enter the interior. Through adding a new architectural block, the design team created an additional core area that introduces light in. Besides, a layer of perforated aluminum panel is set under the glass roof, which creates a sense of formality as light falling down. 

The angles of sunlight vary throughout the day and year. Light freely moves within the space, generates dappled shadows, which interact with different areas and provide the occupants with surprising and playful experiences.

After understanding the clients’ demands and living habits of the family, the designers further enhanced openness and interactive feature of the residence. Parts of the ceiling above the living room and dining area were cut, in order to connect the public areas as much as possible.

The spatial layout is based on rational thinking, which takes into account functionality, the family’s living habits, and interaction among people, space and daylight.

“The design languages are relatively simplistic. The space is serene, fun, durable and sometimes surprising, and it offers a holistic experience, which dialogues with the mind.” the designer said. 

Photography by Wang Ting & Ye Song

Interior decoration design: Liang Architecture Studio

Design director: Xu Liang

Design team: Wang Xinyan, Zhou Zesi, Cheng Pingping, Sun Yongfang

Lighting design: Yaank

Location: Pujiang County, Jinhua City, Zhejiang Province, China

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!