Sacromonte Shelter

Sacromonte exclusive rooms start in a factory in the metropolitan area of Montevideo in Uruguay. It is a speedy process of less than 10 weeks, after which they are transported over more than 200 km in a single day. Leaving the city behind, the rooms cease to exist as such and become landscape shelters. They are no longer objects but rather evolve into experiences.

The modular metal structure, a blend of steel framing and light steel framing, gives preference to constructive simplicity and the efficient use of materials. Finishing is simple and expressive. Materials are used in harmony with their nature.

In sharp contrast, the walls supporting the prefab modules are built onsite with local stones and take diverse organic shapes adapted to each placement. Circular pools, composing a new sensory experience of the landscape, complement them.

The space is organized in a sequence of longitudinal layers of different thicknesses, between which daily life develops. The rear plane of the cabins is composed by piles of wood logs, reminiscent of woodpiles typical of lifestyles in natural settings.

The following layer hosts the wet areas such as the bathroom and the kitchen, a fireplace and a reading nook ideal for just reading or sleeping a siesta, sheltered by the landscape.

Separated by a wood plane, follows the main space containing the bedroom, living and dining room, which opens fully onto the landscape it is inserted in and of which it is an integral part.

The fa├žade is composed by a sheet of one-way mirror, covering the cabin with an almost magical effect, creating a tense limit between both the camouflage and the rhythm of nature and the unreal sheen of technology and modern times.

Sacromonte is landscape. It is a field of relational forces, of ancient intensity and new impulses that jointly create a new, unprecedented entity. Thus, nature, production, infrastructure and the palpable energy of the site configure a field of stimuli to be discovered; a field of experiences.

In this idyllic landscape, young vineyards adapted to the unique characteristics of its soil, interact with a hill from which the entire spot may be observed, with its lush grasslands, natural spring water reservoirs and several streams that run through the valley densely surrounded by pristine vegetation. It is the contemporary explorer who will rewrite its own script, costarring the landscape while walking through a wide range of scenarios.

Photography by Leonardo Finotti

Architecture & Design by MAPA Architects

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!