Beira Mar House

Located in one of the most typical and established neighbourhoods of Aveiro in Portugal, this residence is the result of a passionate and challenging refurbishment, one which intends to return to the city and to its users a lifestyle which is free and in contact with outdoor spaces, with the sound of seagulls and the smell of the sea breeze, the colour of the sky and the green of the vegetation.

Built on a plot of land measuring 30 meters long and 2.5 meters wide, it formally establishes itself as a habitable corridor, which, from the moment of entry, is filled with moments of darkness, light, surprise, discovery, compression and, lastly, release… the backyard patio!

With sober and elemental materials, basic and essential functions are covered in concrete, such as the floor and the space which houses the bathrooms and service area.

The building has been covered and protected with plasterboard painted dark green, rigorously shielded for its new and invigorated life cycle.

Whilst on the one hand the architects wanted a dark and intimate environment inside, by conceptual and practical contrast, the exterior is white, a purposefully reflective surface which floods the house with light, sometimes diffuse and soft, sometimes direct and intense, as the reflection of the various moods of those who live there.

Relative to design, all social functions have been planned to take place on the ground floor, in direct contact with the house’s backyard patio, while the upper floor is reserved for both bedrooms and a solarium, visually protected from unwanted eyes by a plant curtain.

The simple concrete palette creates a soothing aesthetic to offset the often searing heat outdoors.

The furnishings are dark and broody which also add to this elemental atmosphere.

A classic Eames chair creates a place of solace for reading on the top floor.

From the patio stairs lead up to a sun terrace on the roof, past the plant curtain.

The walled terrace provides a private sanctuary.

This house was designed to be lived in and experienced in the privacy and freshness of the exterior, in tune with the past and with a deep respect for the future.

Photography by Ivo Tavares Studio

Architecture & Design by Paulo Martins

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!