SoHo Loft

This 2,700 sq. ft. loft in the heart of SoHo, New York, is full of classic architectural features (high ceilings, large windows, beams) and was the perfect blank canvas. When Ghislaine Viñas was approached by the clients to create the interiors, all of the architecture including the kitchen, bathrooms, and all architectural finishes had already been selected. 

The large open space at the front of the loft consists of a TV Area, Sitting Area, Dining Area, and Kitchen. The hallway off the kitchen leads to the private spaces: Master Suite, Guest Bedroom, Children’s Bedroom, and Playroom.

The more public living/dining areas are designated by shaped rugs and distinct furniture layouts to section off the open space. The private rooms in the back of the loft are much quieter and calmer, in contrast to the energetic and bright front space. 

The clients already owned a couple furniture pieces, so Ghislaine Viñas and her team set ahead ready to incorporate pieces they already loved. A comfy area of the loft space was carved out to create a family TV area, and as a result, the open space is laid out with many seating options.

In the TV Area, the sofa and custom coffee table with storage sit atop a plush, custom designed grey and cream gridded rug. A bookcase, another custom piece, sits at the back of the sofa to section off the TV area from the Sitting Area, just a few steps over. 

The Sitting Area is perfect for entertaining and conversing but still comfortable for the family to relax in. Bright yellow chairs excite the space and create a delightful awkward contrast to the client’s existing brown leather chair.

A custom over-dyed vintage rug was given a positively contemporary twist by rounding the corners and creating a cut out around the exposed architectural column, and is finished with meticulous hand-sewn seaming. In the kitchen, hanging above the colossal central island, is a Ghislaine Viñas custom designed nickel chandelier with twenty-seven glass globes. 

Once Ghislaine Viñas and her team understood the clients’ obsession with Alice in Wonderland they went about specially creating an oversized framed print of an illustration by Sir John Tenniel, the original artist behind Lewis Carroll’s famous book.

Hanging at the end of the hallway, the illustration depicts an oversize Alice watching the White Rabbit run away down a dark passage. The illustration is hung purposefully in this spot as a way to make it feel as if the hallway could go on forever. 

The walls of the Children’s Bedroom are covered in a pale blue wallpaper patterned with locks and keys, another subtle nod to Alice in Wonderland. The rooms’ dresser, chair, and light fixture are all finished in true black, giving the room just the right amount of edge.

The beauty of the master bedroom is all about its tranquility, and Ghislaine Viñas and her team used a softer hand with the treatment of the master suite. Full of soft textures, the all neutral room features a long, custom designed dresser with ribbed fronts and two of the clients’ existing chairs reupholstered in a creamy sheepskin.

Photography by Mick Hales

Interior Design by Ghislaine Viñas

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!