T House

Although it was a coincidence that this housing project was completed in the middle of Autumn, the romance between the colours of the season and the Canadian cedar wood allows it to be seen at its finest. Surrounded by a lattice system on the inside and outside, each space establishes a particular relationship with the exterior and among the different rooms.

In the same way, with the use of a neutral colour palette for the house and pavilion, both volumes are intended to have a mutually rich relationship with the adjoining garden and surrounding landscape.The layout is organised in two bodies in which the master suite becomes independent for a greater enjoyment of the rear garden.

The main volume, for its part, presents double-height access that separates through vertical communication the day area from the rest of the bedrooms located on the first level.

A large living room is located at the ground floor alongside with a dining area and the kitchen, all of them divided and visually connected thanks to glazed lattices.

The language of cedar wood slatted panels extends to the exterior of the house. A system that not only adds visual character to the building but also functionality by making them mobile and softening the entry of natural light depending on which areas.

With this same material, motorized shutters have been designed to conceal a huge lateral window to provide privacy at night while preserving views to nature in the morning.

The linear volume of the staircase is defined by a railing finished in enamelled sheet steel, and is enriched by the use of natural oak on the steps. This configuration is also present in a second staircase that connects with the basement where the parking is located next to a gym and a backyard.

This transition is also favoured by the grey Pulpis stone –used as exterior flooring– that enters through the dwelling’s main entrance until it finally meets the natural oak wood that covers the floor of most of the interiors.

In the same way, the large dimensions of the windows that surround the house make the interior connect in a very natural way with the garden.

A pavilion emotionally and chromatically connected to the house is used as a separate kitchen to host family and friends’ dinners. Its large sliding doors ensure that you feel deeply integrated with the adjoining garden when fully open. When they are closed, their oversized design creates a particular dialogue with the landscape.

Photography by David Zarzoso 

Architecture & Design by Francesc Rifé Studio

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!