Oxyrest Villa

Oxyrest Villa, an architectural nymph residing in the rainforest, designed by Zhang Can and Li Wenting, it can be perceived as a specimen of oxygen hedonism. Zhang Can announces his intention to dislodge a promiscuous array of urbanism from this resort hotel and allow full rein to it to converse with the nature in a poetic way. 

Located in Xishuangbanna, China, the hotel is a nod to the humid climate and surrounding lush vegetation. The centrality of intimacy with nature is incorporated in the design of Oxyrest Villa intentionally. Its ascent up to a 40-meter-high cliff presents a verdant vista and an emerald expanse of forests. 

The exteriors and interiors are conceived by Zhang Can, who does not cease to reflect upon investing profundity within this particular space.

From its inception to substantial completion, Oxyrest Villa has undergone a rejuvenating metamorphosis of a trio of glamourless old buildings into a real feast for visitors. With regard to the vulnerability of the ecosystem, the designer determines to extend its extremities into the woody ambience with a minimal amount of disruption to the integrity of the system.

The leitmotif of designs is geared towards establishing an agreeable rapport between the architecture of the hotel and the ambient conditions. 

This resort hotel, identical to a glass block hanging in the sky, opposite to a dense forest and equipped with an aerial view of huge rubber trees, is designed to be Instagrammable.

In terms of the materiality, the design team unveils its propensity for primeval forests by means of wood-frame constructions. Oxyrest Villa is derived from local materials ‘from head to toe’, principally because it is defined to be an entity for mimicry of local stuffs thus to exhibit its interaction with Xishuangbanna.

Above all, in this project, a massive challenge to defy is how to seek entry for Oxyrest Villa into a harmonious conversation with the greens and it is a make-or-break situation for Zhang Can to set the seal on the everlasting sustainability of them.

Zhang Can believes, ‘Essentially, the hospitality design is Experiential. In concrete terms, every single hotel is supposed to be well endowed for a manifestation of the peculiarities of the locality where it is rooted in. My ultimate goal is to generate the gravitation through designs whereby customers would gravitate towards the hotels wherein they could enjoy themselves.’

Design-wise, wood-frame corridors serve as transitional conduits for customers to move freely from one segment to another. Or rather, to use the proper noun coined by Kisho Kurokawa (黒川紀章), these well-ventilated conduits are called ‘Haīro Koukan Space’ (a possible English rendering, a.k.a.Transitional Space). People will be basking in the warm sunshine, inhaling fresh oxygen, and falling love with this spiritual uplifting home.

Interior design: Zhang Can & Li Wenting
Principal Designers:  Zhang Can & Li Wenting
Design team: CSD·DESIGN
Photography by Wang Ting

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!