Stanyards Cottage

A quaint ‘sticks and stones’ cottage which forms the heart of this family home is situated in a grade two listed site and is set within a concealed location, surrounded by scrub and woodlands in Surrey, England. The proposed design sensitively organised the existing farm buildings, enabling an external – internal landscape approach to the otherwise disconnectedness of the farm buildings.

The role of play as a modality had also been a key influence that formed a looping internal landscape through which imparts a journey of varying expansive spaces.

Alongside this journey, sculptural landmarks were inserted between and into the building, either as a way of contributing to the journey – or diverting it.

This approach to design invited a type of playfulness into everyday activities. The experimental journey throughout the buildings became one compressive space, full of light, materiality and history.

The brief was to renovate a series of outbuildings situated alongside the 400-year-old Grade II-listed Stanyards Cottage.

The project sought to retain the existing scales and relationships between the buildings, while updating them and incorporating them into a unified scheme.

The modernisation process involved preserving some of the buildings’ original features, which were removed and restored before being reinserted into the reconfigured interiors.

By incorporating the farm buildings into the house, Alter & Company sought to create a series of interconnected spaces with a dynamic relationship between indoors and outdoors.

The resulting configuration of rooms creates a sense of continuity between older and newer spaces with varying proportions, while several quirky additions are used to enliven the journey through the building.

One of the key interventions is an angular glass volume that bridges the space between the main house and the outbuildings, while retaining the visual connection between the yards on either side. This reflective and transparent tunnel purposely stands out as a new piece of connective architecture,” the architects added. By its very nature, it implies a type of ‘time travel’ – from a rural historical past, to a new modern playful present and future.

Photography by Jim Stephenson

Architecture & Design by Alter & Company

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!