ER Residence

Set within a leafy secluded suburban area of Bearsden, Glasgow, ER Residence was developed as a simple one to two storey four bedroom house within a former vacant plot. Previously a domestic tennis court, the confines of the site are strongly defined by a perimeter of mature Scots pine trees.

The project was conceptually conceived as a brick house that masters a subservient open-plan pavilion to its long narrow site between two existing residential properties.

Intentionally domestic in scale and familiar in form the house incorporates multiple narratives from garden pavilion to courtyard house. A series of courtyards cut from the plan modulate the volume of the pavilion defining clear open plan zones for living, dining, hosting and relaxation. Externally these courtyards create a series of breakout spaces offering common points of orientation within the house. 

The form of the building has been carefully considered to respond to the proportions of the neighbourhood buildings while brick has been chosen as the dominant material to create a visual coherence and a feeling of robustness and longevity.

Continuity between the architecture and landscape was fundamental to the design approach where the manipulation of materiality, mass, light and space aimed to root the building to the site while comfortably locating the building in a wider landscape.

The architecture has considered the spatial organisation of the client’s brief and sought reference from the adaptable volumes of Mid-Century American Case Study Houses. A lightweight open plan pavilion that wraps around a brick accommodation block is the basis of the architectural concept.

This has enabled the living functions of the dwelling to operate as a series of public rooms for hosting and gathering or homely living spaces, each with a sense of openness and a clear connection to the surrounding landscape. 

The exploration of the relationship between pavilion courtyard has permitted a specific relationship with the surrounding landscape. One which is transient and blurs the definitions of indoor and out, extending the building beyond the fabric footprint.

Glazed sliding screens permit the pavilion to be opened up to incorporate the outdoor courtyards as extensions of the indoor living space and is enjoyed by the client for larger family events during all seasons.

Throughout the year consideration to the light has been modulated with the thoughtful placement of veils and designed curtains which permit an attitude to the changing conditions of natural light. Again, these can offer a degree of flexibility offering screening and privacy of spaces when required.

Photography by Jack Hobhouse

Architecture & Design by McGinlay Bell

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!