Es Pou

Es Pou de Can Marianet Barber” is a historical place name in the interior of the island of Formentera (Spain). A rural plot where several pre-existents condition the insertion of this small first residence in the territory. Among them, the network of centenarian dry stone walls stands out, as well as the organization of the crops.

The proposal is divided into three volumes, which order the program while providing it with a smaller grain and in accordance with the scale of the landscape. From south to north, the first volume houses a porch that offers solar protection, the second contains the more public program, and the third two bedrooms.

The intervention is located in the western area of ​​the plot, parallel to a trace of more than a kilometer in length, oriented to the south and protected from the setting sun by a mass of vegetation, thus releasing the most fertile area to give continuity to the existing agricultural activity.

Among them are transverse strips that physically separate the volumes, giving them ventilation and lighting, as well as providing them with services and connections.

From the inside and through the porch, deep perspectives are discovered towards the flat landscape of wheat and oat fields, where the soft and warm color of the earth and the muted greens of the almond and fig trees predominate.

The light, color, and material from the outside enter the interior of the house thanks to ceramics and wood, two noble materials that are combined in a subtle and timeless way.

The warmth of the earth is transferred to the ceiling and flooring, resolved by means of Mallorcan-style ceramic vaults and pressed terracotta tiles. Likewise, the tiles are used to solve various other elements, such as façade cladding, roof finish, the headboard of the master bedroom, or pebble gravel, processing in situ the losses of the ceramic elements used.

The freshness associated with the color of the vegetation predominates in the humid areas, where some vertical walls are covered with vitrified ceramic tiles of a diluted green colour and identical dimensions to the rest of the pieces. The light filters inwards through its passage through ceramic lattices, generating, in turn, a constant evolution of lights and shadows.

A set of lights and special pieces made by hand with formwork made in the architect’s studio have also been specifically designed for this project, seeking their chromatic and dimensional integration in the context of the coatings.

The coherence and material harmony have led to solving with white vitrified porcelain electrical mechanisms the integration of the installations in unique places such as the headboard of the master bedroom, as well as other more common such as lamp holders and toilets.

Most of the furniture has been custom-designed integrated into the architecture itself, while icons such as the Torres Clavé armchair, from 1934, or the traditional chairs from Formentera pay homage to the Mediterranean artisan tradition.

Architecture, Design & Photography by Marià Castelló

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!